ND EMS Winter Conference

1/26/2018 - 1/28/2018

Location:
Grand Hotel
1505 North Broadway
Minot ND 58701

  

2018 Annual Northwest Region EMS Conference

The Northwest Region EMS Conference is being held January 27 and 28th, 2018 at the Grand Motel in Minot. 

Register Here

Schedule

Friday, January 26, 2018 Friday Night Preconference (Not included in the 2 day registration)- SIM ND

7:00 pm- 9:00 pm Pediatric Drowning Cold Water:

2012 - 1 hr of NCCR Pediatric Cardiac Arrest (All learners)

2016 - 1/2 hr of NCCR Post-Resuscitation Care (All learners) & 1/2 hr of LCCR

Infant Neonate Term Newborn:

2012 - Newborn Resuscitation objective for OB Emergencies or 1 hr of LCCR

2016 - Newborn Resuscitation objective for OB Emergencies or 1 hr of LCCR

Saturday, January 27, 2018

08:00 – 08:50              Roles of Research

                                    Ron Lawler – Sanford Health Education

                                    NCCR – Operations – 1.0 hour

09:00 – 09:30              VADs

                                    Wayne Fahy – Trinity Health/Community Ambulance Education

                                     NCCR – Cardiology – 0.5 hour

09:30 – 10:00              Post Resuscitation Care

                                    Wayne Fahy – Trinity Health/Community Ambulance Education

                                    NCCR – Cardiology – 0.5 hour

10:00 – 11:00             Trauma Triage

                                    Ron Lawler – Sanford Health Education

                                    NCCR – Trauma – 1.0 hour

11:00 – 11:30              At Risk Populations

                                    Wayne Fahy – Trinity Health/Community Ambulance Education

                                    NCCR – Operations – 0.5 hour

11:30 – 12:00              Culture of Safety

                                    Wayne Fahy – Trinity Health/Community Ambulance Education

                                    NCCR – Operations – 0.5 hour

12:00 – 1:00               Lunch   (included in conference cost) Service Leader Meeting

                                    Service Leaders Luncheon Meeting

1:00 – 2:50                 Special Health Care Needs

                                    Darci Grunett – BSC EMS/Paramedic Education 

                                    NCCR – Medical – 2.0 hours

3:00 – 3:30                  Hygiene and Vaccinations

                                    Ron Lawler – Sanford Health Education

                                    NCCR – Operations – 0.5 hour

3:30 – 5:00                  Stroke

                                    Jerelyn Alexander – Trinity Health Stemi/Stroke Coordinator

                                    NCCR – Cardiology – 1.5 hours

Sunday, January 28, 2018

0750 – 0800                Welcome and Announcements

08:00 – 09:00              Pediatric Cardiac Arrest

                                    Cory Johnson – EMS Division, Williston Fire Department

                                    NCCR – Cardiology – 1.0 hour

09:00 – 0:950              Crew Resource Management

                                    Greg Hughes, Division Chief of Training, Williston Fire Department

                                    NCCR – Operations – 1.0 hour

10:00 – 10:30 am        Neurological Emergencies and Seizures

                                    NCCR 0.5 hr – Neurological Emergencies and Seizures

                                    Ron Lawler – Sanford Health EMS Education

10:30-11:00 am           Toxicological /Opioids Emergencies

                                              NCCR 0.5 hr. –Toxicological/Opioids Jordan Raab

11:00 – 12:00 pm        Psychiatric and Behavioral Emergencies

                                    NCCR 1.0 hr – Psychiatric and Behavioral Emergencies

                                    Ron Lawler

11:00 – 12:00 pm        Psychiatric and Behavioral Emergencies

                                    NCCR 1.0 hr – Psychiatric and Behavioral Emergencies

                                    Ron Lawler

12:00 – 1:00                Lunch    (included in conference cost)

                                    NDEMSA NW Region Meeting

1:00 – 2:00                  OB Emergencies

                                    Cory Johnson, EMS Division, Williston Fire Department

                                    NCCR – Medical – 1.0 hour

2:00 – 2:30                   Pediatric Transport

                                    Cory Johnson, EMS Division, Williston Fire Department

                                    NCCR – Operations – 0.5 hour

2:30 -3:00                    Hemorrhage Control

                                    Mark Chilson – Trinity Health/Northstar Criticair

                                    NCCR – Trauma – 0.5 hour          

3:00 – 4:00                Early Recognition of Sepsis in Rural Communities

                                    Great Plains QIN

                                   LCCR 1 hr.

4:00 – 5:00 Medical/Trauma Case Studies 

                                    Dr. Jeffrey Sather – Trinity Health  

                                   NCCR 0.5 hr. Endocrine 0.5 hr. CNS Injuries

Added to MyMap!